5 gode råd til styrket arbejdsglæde på din arbejdsplads
Trivsel og arbejdsglæde er utrolig vigtigt i den moderne virksomhed – ikke bare for medarbejderne – men også for virksomheden. Den seneste årrække er det virkelig begyndt at gå op for danske virksomheder og ledere, at øget arbejdsglæde betyder mere produktivitet og mere fastholdelse. Det kan dog være svært at starte den dialog, der leder til en kultur med mere arbejdsglæde. Derfor giver LokalNyt dig nu 5 gode råd til mere arbejdsglæde i din virksomhed.
Hvorfor er arbejdsglæde vigtigt for lederen?
Det er selvfølgelig dejligt for medarbejderne, hvis de finde glæde ved at gå på arbejde hver dag. Arbejdsglæde er dog ikke kun en fordel for medarbejderne. Det er nemlig også en strategisk gevinst for virksomheden på flere fronter. Når medarbejdere trives og føler sig motiverede, øges både produktiviteten og kvaliteten af arbejdet.
Samtidig vil ledelsen opleve, at det er væsentligt nemmere at fastholde medarbejdere, der trives. Dermed sparer virksomheden enormt meget på ansættelsesprocesser, mens de erfarne medarbejderes kompetencer beholdes længere i virksomheden.
Endelig er det nemmere at tiltrække nye medarbejdere til en virksomhed med høj arbejdsglæde, da medarbejderne bliver ambassadører for virksomhedens trivsel. Her er fem konkrete råd til, hvordan din arbejdsplads kan styrke arbejdsglæden og skabe et sundere arbejdsmiljø.
1 – Giv medarbejderne mere indflydelse på deres eget arbejde
Undersøgelser viser, at medarbejdere ofte trives bedre, når de har mulighed for at præge deres arbejdsopgaver og beslutte, hvordan de løser dem. Indflydelse og autonomi skaber en følelse af ejerskab og ansvar, som styrker den individuelle trivsel. Overvej derfor at inddrage medarbejderne i de beslutninger, der vedrører deres egne arbejdsmetoder eller projekter. Sørg samtidig for, at de har frihed til at prioritere opgaver inden for givne rammer.
2 – Skab en bedre balance mellem arbejde og fritid
En sund balance mellem arbejds- og privatliv er helt afgørende for langvarig trivsel. Fleksible arbejdstider, mulighed for hjemmearbejde og respekt for fritiden er eksempler på tiltag, der kan gøre en stor forskel for den enkelte medarbejder. Det er samtidig vigtigt, at der er findes plads til restitution efter perioder med intensivt arbejde. Når medarbejdere har tid til at genoplade, er de bare mere motiverede og engagerede, når de vender stærkt tilbage.
3 – Prioritér faglig og personlig udvikling
Muligheden for at udvikle sig – både fagligt og personligt – er meget vigtigt for mange medarbejderes trivsel. Virksomheden kan eksempelvis tilbyde kurser, workshops, mentorordninger eller karriereudviklingssamtaler, der giver medarbejderne mulighed for at styrke deres kompetencer løbende. Samtidig er det vigtigt at sikre, at opgaverne matcher medarbejdernes evner – og at der tilbydes støtte, når de står over for nye udfordringer.
4 – Sørg for at medarbejderne har klare mål og forventninger
Der er ikke noget, der er mere ødelæggende for trivsel end følelsen af at skuffe. Uklare forventninger kan derfor føre til usikkerhed og stress hos den enkelte medarbejder. Derfor er det altid vigtigt at definere tydelige mål og sikre, at medarbejderne forstår deres rolle i helheden. Dette skaber en fælles retning og mere motivation. Regelmæssige samtaler om mål og opgaver giver lederen mulighed for at justere undervejs og sikre, at alle føler sig set og forstået.
5 – Anerkend både små og store indsatser
Anerkendelse er en af de mest effektive måder at styrke arbejdsglæden på. Det handler ikke kun om løn, men også om at vise, at medarbejdernes indsats bliver værdsat. En simpel “godt gået” fra en leder eller en kollega kan gøre en stor forskel. Anerkendelse kan også være at følge op på en opgave og vise interesse for resultatet – det signalerer, at arbejdet har betydning.
Arbejdsglæde er et fælles ansvar
Selvom ledelsen selvfølgelig spiller en central rolle i at skabe rammerne for trivsel, kræver arbejdsglæde også en indsats fra medarbejderne selv. En virksomhed kan kun sætte rammerne, men medarbejderne har ansvaret for at fylde dem ud. Når virksomheden fokuserer på at skabe en kultur, hvor trivsel og arbejdsglæde prioriteres, kan medarbejderne lettere gå ind i dialogen om, hvordan man sikrer en arbejdsplads, hvor alle føler sig motiverede og værdsatte.
Hvis din virksomhed gerne vil have hjælp til at starte den dialog, der leder til mere arbejdsglæde, er der råd for det. Mange foredragsholdere kan nemlig tilbyde et arbejdsglæde foredrag, der netop er designet til at starte denne dialog. En ekstern konsulent kan ikke gøre hele arbejdet, men denne kan hjælpe jeres virksomhed på den rette vej.