Få et sundt immunforsvar med fiskeolie
Fiskeolie har en dokumenteret effekt på bl. a. vores immunforsvar. Fiskeolie består af omega-3 fedtsyrer som også har en gavnlig effekt bl. a. hjerne og led. Fiskeolie kan enten fås gennem fisk men der findes også mange forskellige kosttilskud i dag med et højt indhold af omega-3.
Hvad består fiskeolie af?
Fiskeolie består af de to flerumættede eller polyumættede fedtsyrer kaldet EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dekosa-hexaen-syre). Det er livsnødvendige fedtstoffer som kroppen skal have udefra enten gennem kosten ved at spise fisk eller ved at tage kosttilskud.
Vores krop kan i stofskiftet omdanne ALA(alfa-linolen-syre) til EPA og DHA. Men den omdannelse ligger kun på ca. 4 % og det er derfor vigtigt at få fiskeolierne direkte for at få nok. ALA finde i æg og kø fra dyr der har gået på friland.
Ret op på balancen mellem omega-3 og omgea-6
Den gennemsnitlige dansker for 8-10gange mere omega-6 end omega-3 og det tal burde ligge på 2-4gange mere. Det er en skæv balance der kan være meget vigtig at rette op på.
Omega-6 planteolier er ligesom omega-3 flerumættede fedtstoffer. Både omega-3 fiskeolier og omega-3 planteolier indbygges i cellemembranen hvor de bliver omdannet til eicosanoider som er nogle bestemte signalstoffer.
De signalstoffer har meget stor indflydelse på om vi bliver ramt af sygdom. Men vores krop kan ikke omdanne uendelige mængder af signalstofferne og omega-6 og omega-3 ligger altså og kæmper om at blive omdannet og omega-3 kan i meget højere grad lindre smerter, sænke blodtrykket og modvirke blodtrykket sammenlignet med omega-6.
Grunden til at vi får mere omega-6 end omega-3 er at omega-6 gemmer sig i mange forskellige madvarer fordi at omega-6 består af planteolier eller andre former for fedstof.
Det er derfor en god ide at tænke over at ændre på den balance for at få et bedre immunforsvar overfor forskellige sygdomme. Det kan enten gøres ved at spise mere fiskeolie eller mindre fødevarer der indeholder omega-6.
Omega-6 findes i f. eks. mange færdigretter, brød, chips, kager, remoulade, kød der ikke er fra friland.
Derfor er fiskeolie en god ide
Der findes andre gode grunde til at tage fiskeolie end at rette op på balancen mellem omega-6 og omega-3. Fiskeolie har nemlig en dokumenteret effekt imod meget forskelligt.
Det antages at fiskeolie specielt nedsætter risikoen for sygdomme med betændelse og irritation. Det kan f. eks. være sygdomme som astma, tarmbetændelse, eksem, depression, demens og kræft.
Omega-3 er også meget vigtigt for hjernens funktion og opbygning. 20% af hjernens fedtstoffer består nemlig af DHA der er en af fiskeolierne. Det er specielt de områder i hjernen der vedrører hukommelse og humør.
Fiskeolie kan også sænke blodtrykket fordi omega-3 udvider blodkarrene og dæmper samtidig betændelse i bl. a. blokar som mindsker risikoen for åreforkalkning. Omega-3 kan også være med til at stabilisere hjerterytmen og reducere fedtindholdet i blodet.
Der er også meget der tyder på at fiskeolie har en gavnlig effekt mod leddegigt ved generelt at lindre smerter og samtidig give et mindre behov for gigtmedicin.
Få nok fiskeolie
Fiskeolie findes selvfølgelig i fisk, skaldyr og havpattedyr. De fisk der har det højeste indhold af omega-3 er f. eks. makrel, sild, hellefisk, laks og ål. Hvis du gerne vil have fisk med et højt indhold af omega-3 er det vigtigt at tænke over hvilke fisk du køber. Fisk der er opdrættet har nemlig et lavere indhold af omega-3 end vilde fisk, da opdrættede fisk får noget kræftfoder hvor indholdet ikke er ligeså højt.
Det kan godt være svært at få nok omega-3 ved at spise fisk igennem kosten og fiskeolie findes derfor i dag som mange forskellige kosttilskud – både som flydende eller som kapsler.
Du kan købe forskellige kosttilskud med et højt indhold af omega-3 samt meget andet på Helsebixen.dk.