Den traditionelle proptrækker
Ok, så du vil anskaffe dig en ny proptrækker. Der er mange proptrækkere på markedet, og det er svært at købe proptrækkere disse dage uden at kende fordelene og ulemperne ved de forskellige designs. Derfor bør du først være fuldt udstyret med den tilstrækkelige viden om de forskellige proptrækkere. Hvis du bekymrer dig om, at du ikke ved, hvilken slags proptrækker du skal købe, så er du kommet til det rette sted. I denne artikel vil vi se nærmere på forskellige designs af populære traditionelle proptrækkere.
Twist & pull proptrækkeren
En af de ældste og helt sikkert den simpleste proptrækker er twist & pull proptrækkeren, som også kendes under navnet ‘den T-formede proptrækker’. Den består af en spids borespiral af metal, som er fastgjort til et skæfte af træ. Man skal blot bore metalspiralen ind i proppen korrekt, og så trække proppen op.
Dette kræver dog en anselige mængde råstyrke, og for de fleste mennesker kræver det også, at de stemmer mod flasken og holder om den med lårene eller knæene. Dette er da også proptrækkerens største ulempe, og proptrækkeren er derfor på ingen måde ideel til ældre og svagelig mennesker samt folk med gigt.
Proptrækkerens store fordel er, at den er enkel, meget lille, let at tage med på skovturen samt billig. Den kræver måske lidt tid at vænne sig til i starten, men så kan du også få en proptrækker til en billig penge; de er set på markedet til helt ned til 30 kr!
En proptrækker med vinger
Vingeproptrækkeren er en anden populær proptrækker, som har været på markedet i forskellige varianter i mindst 100 år. Proptrækkerens hoved er nu om stunder typisk udformet som øloplukker, så man både kan åbne øl og vin.
Når proptrækkerens hoved drejes, og borespiralen går ned i proppen, begynder proptrækkerens vinger at løftes højere og højere, lidt som en ballerina. Når borespiralen er boret ned i proppen, trækkes proppen let op ved blot at presse ned på proptrækkerens vinger, som derved agerer løftestang. Proptrækkerens fordel er, at den kommer i et rimeligt prisniveau, og at den er nem og enkel i brug. Nogle ulemper er dog, at den dels er meget stor og kræver en del plads, dels at proptrækkeren ikke kommer med folieskærer.
Tjenerens proptrækker
Tjenerproptrækkeren er nok et af de mest populære designs på markedet, da proptrækkeren tilbyder en bred vifte af forskellige funktioner. Tjenerkniven, som den også kaldes, kommer med både borespiral og løftestang, hvilket gør det meget nemt at fjerne proppen. Som en af de få typer proptrækkere på markedet, kommer den også med folieskærer og øloplukker bygget i designet. På flere moderne typer folieskærer er knivbladet savtakket, så man nemmest muligt kan få fjernet folien om flaskehalsen.
Med denne type proptrækker er det enkelt både at fjerne folien og trække propper op, og derved kan alle fremstå som en vinekspert! Proptrækkeren er set på markedet til over 1000 kr. stykket – men heldigvis kan den fås helt til 70-80 kr, så vi alle kan være med.
Bordproptrækkeren
Denne type proptrækker er rigtig smart at have, hvis man skal trække mange flasker op på een gang. Proptrækkeren bruger en skruetvinge til montering til bordet eller bardisken og finder derfor typisk stor anvendelse i restaurationsbranchen eller i den lokale vinklub. Den kendes også under det engelske navn ‘tabletop ‘ proptrækkeren.
Proptrækkeren er forsynet med et håndtag, som man blot trykker ned på, hvorefter borespiralen går ned i proppen næsten som en kniv i smør. Derved kan man supernemt trække flasker op, uden at det trækker tænder ud!
Ulempen ved denne type proptrækker er dog, at den er ret stor og derfor kræver en hel del plads på køkkenbordet eller bardisken, hvorfor den almindelige vinnyder typisk vil vælge at gå uden om denne type proptrækker. Derudover er proptrækkeren også forholdsvist dyr.