At arbejde i udlandet

Hvert år rejser mange danskere udover landets grænser for at arbejde, og det anslås i den forbindelse af Danes Worldwide, at mellem 200.000-250.000 danskere bor rundt omkring i verden uden for landets grænser den dag i dag.

Når man arbejder i en kortere eller længere periode i udlandet får man en uvurderlig erfaring, man kan tage med sig hjem igen, ligesom man også er garanteret oplevelser for livet, hvad end man vælger at bygge rede i USA, Spanien, Grønland eller et helt fjerde sted.

Det kan dog for nogle være lidt af en mundfuld at skulle søge job i udlandet, hvorfor vi i den forbindelse har udformet denne artikel for at gøre dig klogere på, hvordan du søger job i udlandet, hvordan du klarer dig godt til jobsamtalen, og hvordan det er at bo og arbejde i udlandet.

Find dit job i udlandet på findjobabroad
Jobopslag i aviser og i andre forældede medier er efterhånden en saga blot.
Nutidens jobsøgning foregår online, hvilket også gælder jobs uden for landets grænser.
Flere udenlandske virksomheder samt danske virksomheder med afdelinger i udlandet slår stillingsopslag op via danske portaler som findjobabroad.
Du kan med fordel også kigge på lokale jobdatabaser, hvor der er en endnu større koncentration af jobs i det pågældende land.

At arbejde i udlandet
Som nævnt i introduktionen, tager mange danskere hvert år til udlandet for at arbejde, og rigtigt mange af disse er unge mennesker.
Vi mener naturligvis, at du ikke må snyde dig selv for den oplevelse, det er, at arbejde i udlandet.

Hvis du ikke er færdiguddannet, og du således eksempelvis blot planlægger at arbejde i et serviceerhverv, fx receptionist, tjener, IT-supporter, Teknisk rådgiver, Salgskonsulent eller lignende, i udlandet, skal du ikke regne med at tjene en formue, da denne slags jobs typisk er kendetegnet ved at være tæt på minimumslønnen i Danmark. Men kontra udlandet så er det en helt andet sag. Os danskere tjener som tommelfingerregel 30-40 % mere end den gennemsnitslige beboer i det pågældende land. Det opvejes dog klart af den oplevelse, det er, at være i udlandet, ligesom fødevarer, husleje og lignende typisk er billigere end her til lands.

Et par gode råd til jobsamtalen
Når du har søgt tilpas mange jobs, kaster din ihærdighed forhåbentlig et par jobsamtaler af sig. Hvis du kun ønsker at bo og arbejde i udlandet i en kortere periode, vil jobsamtalen typisk ske over Skype.
En jobsamtale over Skype minder i høj grad om en jobsamtale, der foregår ansigt-til-ansigt, hvorfor du eksempelvis også bør se præsentabel ud.

Derudover bør du forberede dig på nogle af de hyppigste spørgsmål, der optræder til en jobsamtale. For eksempel spørges der ofte ind til din motivation for at søge jobbet, hvorfor du ønsker at arbejde det pågældende sted, hvad du ved om virksomheden og så videre.
Derfor bør du lave et stykke godt hjemmearbejde, da en sådan forberedelse siger meget om dig som person. Hvis du har et par skarpe sætninger parat omkring dig selv som person, hvorfor du har søgt jobbet, hvad du ved om landet, du søger i, og så videre, vil det utvivlsomt give pluspoints i interviewerens bog.

Sidst, men bestemt ikke mindst, bør du tænke over, om der er nogle nationale forhold, der adskiller sig fra Danmark i forhold til jobsøgning og jobsamtale.
I nogle lande, eksempelvis Tyskland, er man eksempelvis gerne formelt klædt på til jobsamtaler – også selvom stillingen måske ikke er så højt oppe i hierarkiet. Ligeledes kan det også være, at man tiltaler hinanden i tredjeperson (det vil sige, at man bruger ’De’ i stedet for ’du’”, hvilket eksempelvis er ret uhørt i et land som Danmark.

Se ledige job

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *