Få styr på privatbudget og lån afbetaling
Det er en kendsgerning, at der i dag er mange danskere som optager lån, både i banken og på internettet. Desværre oplever det danske debitorregister en støt stigning i indberetninger fra butikker samt kreditselskaber der ønsker kunder registreret som dårlige betalere.
Det er desværre en tendens der er kommet indenfor de seneste par år hvor flere danskere er begyndt at låne flere og flere penge i takt med at det er blevet nemmere og hurtigere at optage en det tidligere har været. Før i tiden kunne man blandt andet låne penge via SMS hvor det i dag er via nettet på pc eller smartphone. Godkendelsen sker med det samme og ofte med NemID.
Tallene fortæller ligeledes at der er sket en markant stigning i brugerne af kviklån. og der er siden 2012 sket en stigning på ca. 50.000.000 udlånte kroner i form af kviklån. Det er en ekstrem stigning som blandt andet giver bekymring hos finansrådet. Finansrådet anbefaler at man tager sig i akt for disse hurtige fristelser der kommer i dagligdagen af hurtige kviklån som man ser mange steder. Flere butikker, små som store tilbyder også finansiering fra kreditselskaberne så man kan få sit produkt her og nu og betale over en længere periode.
Få styr på din afbetaling af lånet
Der findes selvfølgelig også nogle udbydere som tilbyder gode lånemuligheder, men det er stadigvæk vigtigt, at man altid fortager en grundig gennemgang af sin nuværende økonomi samt fremtidige betalinger for ikke at komme i klemme hos låneselskabet.
Først fremmest kan man oprette sig selv et privatbudget i eksempelvis Excel hvor man fastsætter alle sine faste udgifter og sine varierende udgifter. Det er vigtigt afhængigt af løbetiden på lånet at man også vælger at tilknytte udventede omkostninger som altid kan forekomme. Det kunne f.eks. være gaver til jul eller fødselsdage mv. som også bør regnes med. Har man et overskud hver måned kan det lade sig gøre at låne penge. Har man ikke det så bør man lade hver. Fuldstændigt. For det kan være ret dyrt at forlænge samt undgå betaler på lånet, da der tilfalder morarenter på hvis man ikke betaler + rykkergebyrer.
Man kan sætte sine lån informationer ind i en amortisationstabel og derefter se sine betalinger og samlede omkostninger for sit lån. Kan det betale sig at låne skal man selvfølelig gøre dette hvis man har behovet for det, har man derimod ikke overskud rent økonomisk skal man lade hver, eller prøve at søge mod andre steder at låne penge.
Et godt sted først og fremmest at besøge er sin lokale bank. De er altid villige til at rådgive samt evt. lave et godt tilbud. Hvis man er ung kan det faktisk også lade sig gøre at låne penge gratis eks. indtil man er 25 år. Sådanne vilkår er oftest kun noget som man kan få i banken, mens det kan være sværere at få disse vilkår på nettet hvor der er meget stramme retningslinjer for hvad der sker når man evt. glemmer eller ikke betaler af på lånet.
En vigtigt indikator for hvor meget ens lån kommer til at koste er betegnelsen ÅOP (se låneordbog) som står for årlige omkostninger i procent og det vil indikere direkte hvor meget lånet samlet kommer til at koste. Det er vigtigt at man altid sørger for at gennemlæse sin endelige låneaftale man modtager efter, at man har ansøgt den låneudbyder som man har interesser for at låne hos.
Det er ofte først efter at man har ansøgt at man modtager de endelige oplysninger på lånet og det er dem man skal være særligt opmærksom på. Alt i alt er det vigtigt at man ikke tager forhastede beslutninger når det gælder om at låne penge.