Gode tips i forbindelse med køb af billig hosting
Markedet for forholdsvis billig hosting online er i løbet af de senere år eksploderet.
Hvor det før nemt kostede et par hundrede kroner om året blot at have et domæne kørende (foruden domæneudgiften til DK-Hostmaster), kan du i dag købe et domæne for blot 45 kroner om året og holde 10 af dem kørende nemt for en 10’er om måneden.
Det store udbud af billig hosting online betyder dog også, at en ny problemstilling har meldt sig.
For hvordan finder du ud af, hvilken hosting, der er det bedste køb?
Vi kigger her på et par gode ting at være opmærksom på i forbindelse med købet.
Du bør bl.a. overveje følgende sælgere, når du er klar til at træffe beslutningen:
- Meebox
- UnoEuro
- Blackhost
- AzeHosting
- YayHosting
Hvor mange domæner må du have?
Nogle steder giver ét webhotel (et webhotel er dig, der lejer en lille del af en server og deler udgifterne med mange andre, således du ender på en pris ala 10 kroner om måneden) ét domæne, mens du andre steder har ubegrænset antal domæner.
Hvis du fx køber hosting hos One.com er udgangspunktet, at du kun har ét domæne. Hvis du har to domæner skal du således købe to gange hosting og det løber således hurtigt op.
Modsætningsvis har du ubegrænset adgang til at tilføje domæner hos UnoEuro, så længe, alle dine domæner kan holdes sig kørende på samme MySQL-database. Hvis du har mange domæner kan du sagtens have dem kørende med hver deres WordPress- eller Joomla-installation på samme MySQL-database, da hver side blot får egen tabel.
Hvor mange MySQL-tabeller?
Undertiden har du brug for flere MySQL-databaser.
Tjek derfor også hvor mange af dem, du har.
Hos Meebox følger begræsningen antallet af domæner, mens du hos UnoEuro skal slippe en 10’er for hver enkelte ekstra MySQL-database, du ønsker at knytte til dit webhotel.
Hvad er prisen efter år ét?
Mange hostingvirksomheder – Surftown især er kendt for det – kører med meget lave priser på hosting inklusive domæneafgift det første år, men så stiger prisen til gengæld for alle følgende år.
Det er de færreste, der gider at rykke deres sites. Derfor bliver de bare liggende, hvor de allerede er.
Når du udregner prisen for din hosting og dine webhoteller, så udregn udgiften for 5 år. Så får du ikke et skævt tal, der er præget af et billigt første år og et dyrere år 2-5. Du kan se prissammenligninger på Ucon.dk ud fra 5 års perspektiv.
Har jeg brug for mere?
Måske er et standard-webhotel ikke nok for dig.
Hvis du kører API-tunge installationer, hvis din side har mange tusinde daglige besøgende eller du scraper andre sider kan du kræve mere båndbredde og processorkraft, end et almindeligt webhotel har mulighed for at give dig.
Her kan du overveje enten en VPS (Virtual Private Server) eller en managed hosting-løsning, hvor du har din helt egen server og selv disponerer over den. Fordelen ved en managed-løsning er, at du har teknikere på standby, der kan løse dine problemer som de opstår, sørge for backup, sørge for redundante servere, sikring mod vind og varme og hvad der ellers hører sig til i et topmoderne datacenter.
Egen DNS
Sidst, men ikke mindst, bør du tjekke om det webhotel du har valgt tilbyder egen DNS, eller om du er nødt til at køre DNS’en rundt af en ekstern udbyder som fx GratisDNS.
Det ene er ikke bedre end dét andet.
Og du kan altid benytte en ekstern leverandør som GratisDNS, hvis du faktisk ønsker det. Men for nogle giver det mere mening at holde DNS’en til den faktiske udbyder. Ved især nyere udbydere samt udenlandske udbydere kan det ikke altid lade sig gøre.
Var en stor hjælp