Er jordvarme billigst som opvarmningsform?

Der er mange overvejelser for dig, der gerne vil have den billigste varmeløsning til din bolig. Om der er tale om et nybygget hus eller ét af ældre dato har også en stor indvirkning på, hvad der er billigst. Derfor vil jeg i denne artikel prøve at henvende mig til de forskellige situationer, du kan stå i, når du skal vælge opvarmningsform. Jordvarme eksisterer i tre former – luft til vand varmepumpe, luft til luft varmepumpe og jordvarme. I denne artikel vil jeg beskæftige mig med jordvarme, da den er mest effektiv.

Fælles for alle løsninger er dette – har du et oliefyr eller gasfyr, der er ældre end 15 år gammelt kan et nyt naturgasfyr eller et jordvarmeanlæg eller en luft til vand varmepumpe altid betale sig.

  1. Du har tilslutningspligt og/eller bygger nyt hus

Hvis du flytter ind i et hus af ældre dato, vil du typisk ikke kunne gøre noget ved din opvarmningsform, hvis du har tilslutningspligt til naturgas eller fjernvarme. Du kan dog altid sørge for at efterisolere din bolig, hvilket vil være gavnligt lige meget, hvilken opvarmningsform, du har.

Du kan faktisk omgå din tilslutningspligt, hvis dit hus er i lavenergiklasse 2015, som du kan læse mere om på bygningsreglementet.dk. Det vil være i tilfælde af, at du påbegyndte husbyggeriet før 2015. Ellers vil det være lavenergiklasse 2020, din bolig skal leve op til. Det kan typisk være fordelagtigt, hvis fjernvarmen er dyr lige præcis for din bolig. Prisen på fjernvarme skal nemlig altid sammenlignes med andre opvarmningsformer lige præcis for din grund. Fjernvarme er nemlig kun i få tilfælde billigst.

Hvis dit nye hus lever op til lavenergiklassen kan du i stedet få anlagt jordvarme, der henter sig ind på 5-10 år afhængig af din grund samt dit forbrug. Med et lavere forbrug og gennemsnitlig isolering kan du typisk hente investeringen ind på omkring 10 år.

  1. Du vil skifte opvarmningsform i et ældre hus
  • I et parcelhus / ét-plans hus

Hvis dit ét-plans hus er velisoleret er jordvarme en rigtig god investering. Med et højt forbrug vil den kunne tjene sig ind på helt ned til 5-6 år.

  • I to-plans hus

Anlægsomkostningerne ved et to-plans hus er tit højere. Du bør også overveje, om der overhovedet et plads på grunden til et jordvarmeanlæg. Her kan et naturgasfyr tit være en bedre løsning, særligt hvis du allerede har et olie- eller gasfyr stående af ældre dato.

Den vigtigste faktor ved anlægning er jordvarme er at du har et velisoleret hus. For bedst at udnytte en hvilken som helst form for varmekilde, så skal huset ganske enkelt også kunne holde på den. Det er bedst for miljøet og din varmeregning. En af de store fordele ved at være selvforsynende med varme er, at du også bedst kan håndtere dit varmeforbrug, og samtidig sender du ikke noget varme tilbage til værket.

En jordvarmepumpe udnytter den varme, der allerede findes i hele verdens store varmebatteri – nemlig jorden. Slanger graves nede i haven, hvorefter de absorberer varmen fra jorden og viderefører varmen til din varmtvandsbeholder og dit indeklima. Jordvarme er anerkendt for sit behagelige klimamiljø, der skaber de bedst forhold inden for i huset.

Jordvarme kan være dyrt at anlægge, men i et velisoleret hus kan indtjening hurtig vise sit flotte ansigt. Jo større varmeforbrug i har, jo hurtigere indtjener anlægget sig. Hvis I derfor er en stor familie, så kan en varmepumpe være en god idé. Og når alle i hjemmet er indstillet på at holde radiatorer på et fast niveau og andre gode varmetips, så er I klar på at spare på varmen i mange, mange år endnu. Det er godt for miljøet, indeklimaet og jeres fremtidige økonomi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *