Skødeskrivning fra A-Z
Det er ikke alle der er klar over, at der er forskel på købsaftale og skøde. Men det er vigtigt at kende forskellen på disse to forskellige ting, hvis man offentligt skal kunne kalde sig for retmæssig indehaver af ejendomsretten til en ejendom. Skødeskrivning er langt fra ukompliceret og kræver ofte professionel hjælp fra erfarne boligrådgivere.
Hvem sørger for din skødeskrivning?
Du har lige gjort dig et boligkøb, og glæder dig i gevaldigt til at fortælle omverdenen om din nye bolig, som der er blevet en retmæssige indehaver af. Men inden du gør det, skal du have skrevet et skøde, der beviser at du er den offentlige indehaver af ejendomsretten over din bolig. Men at få et skøde over ejendommen skrevet er ikke nok. Skødet, der angiver at du er den retmæssige ejer af ejendomsretten til din nyerhvervede ejendom, skal derefter tinglyses for at fungere som et offentligt bevis på, at du er den retmæssige ejer af din nye bolig.
I princippet kan du selv skrive dit skøde, da der ikke længere eksisterer noget lovkrav, der angiver hvem, der kan skrive et skøde. Det er dog langt fra de fleste, der selv skriver deres skøde, når de har nyerhvervet sig ejendomsretten til en ny ejendom. Derimod får langt de fleste ny-udklækkede boligejere professionel og erfarne boligrådgivere til at gennemgå skødeskrivningen. Det er nemlig ikke helt ukompliceret at skrive et skøde, og derfor anbefales det sjældent at kaste sig selv ud i en omgang skødeskrivning . Er du nemlig ikke selv fagmand indenfor boligrådgivning, kan du hurtigt ende i juridiske problemer. Derfor anbefales det lade en erfaren fagmand om skødeskrivning, så du undgår at havne i juridiske problemer, når du overtager ejendomsretten til den nye ejendom.
Fordelen ved at det ikke længere er et lovmæssigt krav, at det er advokater, der skal lades som skødeskrivningen, er, at andre fagmænd inden for boligrådgivning kan give sig i kast med skødeskrivning, uden af træde juraen over tæerne. Det vil sige, at det for dig som køber er blevet langt billigere i dag at få skrevet et skøde, da professionelle ejendomsmæglere også kan levere gyldig skødeskrivning.
Betaling af skødeskrivning
Der forelægger ikke nogle lovmæssige krav om at det enten er sælger eller køber, der skal betale for skødeskrivningen. I det store og lange løb er det nemlig begge parter, der har gavn af skødet. Mens køberen kan bruge skødet som bevis på, at køberen er den retmæssige indehaver ejendomsretten over ejendommen, kan sælgeren bruge skødet som bevis på, handlen er lovligt gennemført. Sælgeren kan også kræve at få lavet et betinget skøde, der beviser at købers betaling af ejendommen vil finde sted.
Det mest almene er dog, at det er køber, der betaler for skødeskrivningen, selv om der ikke forelægger nogle faste regler og love for betalingen af skødeskrivning mellem køber og sælger. Det er dog ikke ved hvert boligsalg, at det er køber. For nogle sælgere giver det nemlig bedre mening at betale skødeskrivningen, så køber ikke får ekstra udgifter ved købet, der forhindrer køberen i at slå til.
Prisen for skødeskrivning er næsten aldrig den samme. Som nævnt før, var det for år tilbage kun advokater der måtte foretage sig dette, men efter at der “blev åbnet op” for andre, er konkurrencen også steget markant – og det kan mærkes på prisen. Generelt betaler man en højere pris, hvis man går til en advokat, i forhold til en boligrådgiver, eller lign. konsulent, som ikke er jurist af uddannelse. De penge der er at sparre, er som regel givet godt ud som decideret køberrådgivning, inden man foretager boligkøbet. I stedet for at sparre pengene, anbefales det altså at man bruger besparelsen på at få en professionel til at rådgive én.