Tips til at gøre det sjovere at dyrke sport
2013-09-17” (CC BY-SA 2.0) by Giåm
Vi har nok alle prøvet begejstret at melde os ind i en sportsklub, for få måneder senere at have mistet lysten. Kan vi gøre det sjovere for os selv at dyrke sport, så vi ikke hopper fra den ene sportsgren til den anden? Det ser vi nærmere på i denne artikel.
Mange af os har nok prøvet begejstret at opdage en sport og melde os til et hold eller ind i en sportsklub. Når vi så har meldt os ind, købt al sportsudstyret, og de første to måneder er gået, falder interessen pludseligt. Så hvad kan vi gøre for at bevare motivationen for sporten?
Motivationen er nøglen
Ofte giver psyken op og fortæller os, at vi ikke gider mere, før vores fysik gør det. En af de ting, som kan være demotiverende, er, hvis vi laver de samme øvelser, hver gang vi træner. Det kan måske være nemt nok at variere træningen, hvis man træner i et fitnesscenter. Her findes der utallige hold, maskiner og andre rekvisitter, som vi kan bruge til at sammensætte en varieret træningsprogram.
Men hvis man træner en specifik sport som fodbold eller håndbold, kan det måske være svært at variere træningen. Det handler jo ikke kun om at blive stærk og komme i form, men også om at blive dygtigere rent teknisk, hvilket kræver at man gør den samme øvelse igen og igen.
Her er man nødt til at kigge indad og finde årsagerne til, hvorfor man dyrker sporten. Det kan for eksempel være, at man spiller fodbold, fordi man spiller på et fantastisk hold med nogle gode kammerater, man ikke vil miste fællesskabet med. Eller måske har man nogle konkurrencemæssige mål, som man gerne vil opfylde. Det er vigtigt at huske den følelse, når man ind i mellem synes, at det er lidt surt.
Derudover er det også vigtigt at holde fast i den interesse, der fik dig til at kunne lide sporten til at starte med. Det kan være du blev inspireret af venner, da du var lille, som voksen ser en masse fodbold i fjernsynet eller du måske altid har haft en stor interesse i spændingen ved for eksempel superliga betting fra bookmakere som bet365, fordi dit favorit hold er i superligaen. Måske du bare har interessen i fodboldstrategi generelt. Her er det vigtigt at holde fast i hvor sjovt det rent faktisk er at spille selv.
Kilde: Pixabay
De tre D’er
Inden for sportspsykolog taler nogle af eksperterne om de tre D’er, som kan bruges til at selvmotivere: Direction, Decision og Dedication (retning, beslutning og dedikation). Retningen handler om at finde ud af, hvilket niveau du gerne vil være på. Du kan holde op med at træne, du kan fortsætte på det niveau, du er på, eller du kan stræbe efter at blive den bedste atletiske udgave af dig selv.
Det andet D repræsenterer beslutning, og her skal du netop beslutte dig for – på baggrund af det første D – hvor meget tid og energi, du vil lægge i din sport. Det sidste D er dedikation. Hvis du beslutter dig for at blive så god en sportsmand- eller kvinde som muligt, er det dedikationen, som afgør, om du har den rette motivation. Det er kun, hvis du dedikere dig til retning og beslutning, at du finder den rette motivation.